Strengere regels tegen influencers die onzin promoten? ‘Platformen meer reguleren is makkelijker en sneller’ – EenVandaag

Strengere regels tegen influencers die onzin promoten? ‘Platformen meer reguleren is makkelijker en sneller’ – EenVandaag

15 augustus 2023 Tiktok 0

Influencers moeten altijd eerst onderzoeken of wat ze promoten op social media ook wel echt door de beugel kan. Dat willen D66, CDA, SP en de ChristenUnie. Maar de verantwoordelijkheid moet juist worden gezocht bij de platformen, vindt deze expert.

Jongeren werken zich in de schulden met gokken en matchfixing, meldde het AD afgelopen weekend. Dat gebeurt via groepen op Telegram, waar influencers gouden bergen beloven. En daarmee zorgen ze ervoor dat voornamelijk jonge mannen denken veel geld te kunnen verdienen.

Vaak klopt daar alleen weinig van en werken jongeren zich in de nesten. Dat kan zo niet langer, vindt een aantal politieke partijen. Influencers zouden eerst zelf moeten uitzoeken of de dingen ze promoten ook echt werken. Deels controleren ze dat al, zegt social media-expert en lid van de Reclame Code Commissie Joey Scheufler.

“Maar het gaat ze vaak gewoon om geld verdienen”, zegt hij. “En zeker kleinere influencers die checken het niet, want die krijgen gewoon een bedrag van een paar tientjes of honderden euro’s aangeboden om iets te promoten. Altijd controleren kun je denk ik ook helemaal niet verwachten van zo’n kleine influencer.”

Lees verder bij EENVandaag