Chinese short-form video apps veroveren wereld – PRAPPERS

Chinese short-form video apps veroveren wereld

Short-form video apps bestaan al langer maar zijn de afgelopen periode verschrikkelijk populair geworden in China. Deze groei komt door een nieuwe groep consumenten de zogenaamde Generatie Z. Dit is de groep die is geboren van midden jaren ’90 tot ergens in het begin van de jaren 2000, en is de groep die komt na de Millennials. Voor Generatie Z is internet er altijd geweest, en ze zijn volledig bekend met streaming video op hun telefoons. Short form video apps zijn zoals de naam al doet vermoeden apps die het bekijken, maken en delen van korte video’s mogelijk maken. Korte video’s zijn in dit geval korter dan 20 minuten.

De short-form video apps zijn net als andere apps perfect voor mensen die zichzelf graag zien en bevestiging zoeken. Je kunt heel eenvoudig de video’s editten en special effects realtime toevoegen. Maar het grote verschil met de apps die we al kennen is de toepassing van artificial intelligence. Door AI kunnen gebruikers van de app video’s ontdekken en connecten met publiek voor hun eigen video’s door gepersonaliseerde content feeds.

Internationale groei

‘Vigo Video’ is de internationale versie van de Chinese app Huoshan Video. Dit is een app waarmee je zeer korte video’s kunt maken en delen (onder de 15sec). Op dit moment staat de app hoog in de Google Play Store charts van Brazilië (vorige week overall op nummer 1), India en Indonesië. TikTok de internationale naam van de Chinese app Douyin werd in de afgelopen maanden populair in Japan en Thailand. Deze apps zijn de eerste Chinese Short-form video apps die internationaal aanslaan. In Nederland is dit overigens nog niet het geval Vigo Video staat op dit moment op plek 221 in de categorie video in de Nederlandse Google Play Store. Voor de niet-kenners, dat is niet populair.

De app markt in China wordt op dit moment overspoeld met allemaal dezelfde soort korte video apps zoals Kuaishou, Huoshan, Miaopai, Quanmin K Ge, Douyin en Xigua Video. Omdat de concurrentie dus groot is in het thuisland kiezen de bedrijven voor uitbreiding naar het buitenland. Op die manier kunnen ze hun eigen resources beter inzetten, groeit hun gebruikers data base en hebben ze een veel groter content aanbod. Zuidoost Azie en Zuid Amerika zijn perfecte markten voor korte video apps omdat daar een enorm grote groep jonge gebruikers voor het eerst snel mobiel internet krijgt.

TOP 3

Als we de statistieken van app annie erbij pakken is dit de top 3 van short-form video apps in China:

1. Douyin
Internationaal vooral bekend als Tik Tok. Douyin is in 2016 geïntroduceerd als muziek video platform en sociaal netwerk. Bedrijf achter de app is ByteDance, ook eigenaar van de populaire Chinese nieuws app Jinri Touiao en de hier wel zeer bekende app Musical.ly.
Douyin is populair geworden doordat je heel gemakkelijk muziekvideo’s kan maken en delen. De tools in de app om te editten zijn zeer makkelijk te gebruiken en je kunt heel eenvoudig muziek en special effect toevoegen. De meeste gebuikers van Douyin zijn onder de 24 jaar oud en leven in de grote en middel grote steden van China (Beijng, Harbin, Hefei).

2. Kuaishou
In 2011 opgericht door Founded ondernemer Xu Hua met een investering van Tencent. Op Kuaishou kun je video’s delen en live streamen. Het platform is vooral populair door video’s over stunts en pranks. Kuaishou is sinds kort begonnen met het gebruik van artificial intelligence om aanbevelingsvideo’s te bepalen die gebruikers te zien krijgen. Daarnaast gebruiken ze AI om content die van de Chinese Autoriteiten verboden is te detecteren en te verwijderen.

3. Quanmin K Ge
Ook deze app is in 2014 opgericht met hulp van Tencent. De naam betekent zoveel als Karaoke voor iedereen. De groep die de app veelvuldig gebruikt is gegroeid door de verschillende app services van Tencent te integreren. Je kunt de app dus goed gebruiken in cmbinatie met QQ en WeChat. Op social network QQ zitten inmiddels 783 milioen gebruikers, WeChat heeft er 1 miljard.

Dit nieuwsbericht wordt je aangeboden door Prappers

Prappers is partner in App Marketing. Wij zorgen voor meer app gebruikers, hogere retentie van app gebruikers en/of meer inkomsten uit app gebruikers. Dit doen we door het aanbieden van verschillende app marketing services, zoals app store optimalisatie en app install campagnes. Wij werken voor de apps van o.a. Blendle, ANWB, NPO, Aegon en Prenatal.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe wij jouw app kunnen laten groeien? Vul hieronder je gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Naam en/of bedrijf

E-mail

Bericht
Hou je niet van contact formulieren? Stuur ons dan een email hello@prappers.com